Vastgoed kopen, bouwen of verbouwen via je pensioenplan

Wist je dat je jouw pensioenplannen, zoals een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), een Individuele Pensioentoezegging (IPT) of een Riziv-contract, kunt gebruiken voor een vastgoedproject? Interessant, want dan moet je niet wachten tot je wettelijk pensioen om het kapitaal in je pensioenplan te benutten. Ontdek hier hoe je dit kan doen.

Je beschikt over drie mogelijkheden om je pensioenplan(nen) in te zetten om vastgoed te kopen, bouwen of verbouwen:

  • een voorschot
  • een lening via een wedersamenstellingskrediet
  • een inpandgave van het pensioenplan voor een bulletkrediet

Voorschot

Gaat het om een woning in de Europese Economische Ruimte (EER, = de Europese Unie + Zwitserland, Ijsland en Liechtenstein), dan kan je een voorschot opvragen. Het hoeft niet te gaan om de gezinswoning, maar kan ook betrekking hebben op bijvoorbeeld een vakantiewoning, een studentenkot of een pand dat je wil verhuren.

Het voorschot houdt in dat je een deel van de opgebouwde reserve in je pensioenplan opvraagt. Meestal gaat het om 60 tot 80% van de reserve. Naargelang het contract en de verzekeraar is het mogelijk dat je intresten betaalt op het opgevraagde bedrag. Een voorschot biedt je verschillende voordelen:

  • Je beschikt snel over het opgevraagde bedrag.
  • Je moet niet bij de notaris passeren.
  • Je moet het voorschot niet terugbetalen, tenzij je de betrokken woning verkoopt.

Lening via wedersamenstellingskrediet

Hierbij gebruik je jouw pensioenplan (VAPZ, IPT, Riziv-contract, …) om het kapitaal dat je leent via een krediet terug te betalen op de einddatum (van de lening). Tijdens de looptijd van de lening betaal je enkel intresten terug. Die mag je aftrekken van je onroerende inkomsten. Je pensioenplan blijft intussen gewoon verder lopen.

Handig is dat je op deze manier je pensioenplan al kunt gebruiken vóór je wettelijke pensioenleeftijd. Ook is het interessant voor je cashflow dat je geen zware kapitaalaflossingen moet doen. Ook belangrijk: de verzekeraar kan optreden als kredietgever. Je hoeft hiervoor dus niet bij de bank aan te kloppen.

Inpandgave in combinatie met bulletkrediet

In dit geval sluit je een bulletkrediet af voor de aankoop, bouw of verbouwing van het pand. Je pensioenplan geldt hierbij als onderpand voor de lening, maar kan ook dienen om het kapitaal van het krediet op het einde van de rit terug te betalen. In tussentijd betaal je intresten, die je mag aftrekken van je onroerende inkomsten.

Dit kan bijvoorbeeld een interessante optie zijn voor vastgoed in het buitenland, omdat Belgische banken vaak geen zin hebben om een hypotheek te nemen op buitenlands vastgoed. Ook valt het zeker te overwegen als je het bulletkrediet kunt combineren met een Individuele Pensioentoezegging, omdat de premies hiervoor betaald worden door de vennootschap.

Maatwerk

Elk van deze oplossingen wordt op jouw maat berekend.

Wil je graag meer weten?
Neem dan meteen contact met ons op.

Deel dit met jouw vrienden

Wil je graag even kennismaken?

Maak dan meteen een afspraak

We verwelkomen je graag in ons kantoor in hartje Zonhoven met een lekkere tas koffie.

Heb je liever dat wij tot bij jou komen? Geen probleem, dan spreken we af wanneer we precies bij jou op bezoek komen.